De vloer is helemaal droog!
Dus nu is het tijd om te vertellen wat daaraan vooraf gegaan is.
Zoals ik de vorige keer vertelde moest de begane grond eerst helemaal leeg. Dit was een hoop sjouw werk, we zijn ondertussen de tel kwijt geraakt over hoe vaak we de isolatie al niet naar boven en weer naar beneden gesjouwd hebben.
Toen moesten we alles enigszins stofvrij maken, en geloof me, er was veel stof.
We hebben alle kamers zaagsel vrij gemaakt zodat we de eerste echte stap van de vloerverwarming konden doen (tromgeroffel): de plastic foam band randen langs alle muren en palen plakken en nieten zodat de vloer los ligt van de rest van het huis. Niet heel spectaculair, maar wel de eerste stap.
Vervolgens moest overal op de vloer isolatie folie geplaatst worden. Dit is een soort zilverfolie die ervoor zorgt dat de warmte goed verspreid wordt. Dit waren grote rollen die met zilvertape aan elkaar vast geplakt moesten worden. In het filmpje hiernaast zie je hoe we dat deden (oeps de camera is halverwege scheef gaan hangen).
Hier kwamen daarna de ijzeren netten op. Dit zijn netten met vakjes van 10x10 cm waar de vloerverwarming aan bevestigd wordt. Zo kun je goed plannen hoe je moet leggen, leg je op de juiste afstand, en heb je iets om de buizen aan vast te maken.
Deze ijzeren netten moesten op maat gemaakt worden en aan elkaar vast worden getiewrapt.
Terwijl Femke en ik hiermee bezig waren heeft Jacco ondertussen een systeem gemaakt om de grote vloerverwarming rol op te plaatsen zodat dit tijdens het leggen makkelijk afgerold kan worden. Ook is hij bezig geweest met de ronde ramen, maar daarover later meer.
Nadat we de netten aan elkaar vast hadden gemaakt, werd het tijd om te plannen hoe we de vloerverwarming zouden gaan leggen.
Femke had al een schets gemaakt met hoeveel groepen per kamer er moesten komen et cetera, maar deze moest nog een beetje aangepast worden.
Wat namelijk het idee is bij vloerverwarming leggen, is dat je het in een slakhuis patroon legt. Je spiraalt naar binnen, maar laat in die spiraal een baan open zodat je ook weer terug kunt spiralen. Dit doe je zodat de vloer gelijkmatig warm wordt. Het water wat erdoorheen loopt koelt namelijk steeds meer af hoe verder het door de buizen heen reist. Als het dan enigszins afgekoeld is, laten we zeggen halverwege, is dat okay want dan is het al op de terugweg. Terwijl als je de vloerverwarming van de ene kant van de kamer naar de andere kant van de kamer zou leggen, dan zou de ene kant lekker warm zijn, maar de andere kant koud.
We hebben dus van tevoren bedacht hoe we die slakkenhuizen ongeveer gingen leggen en hoeveel er per kamer zouden komen. Sommige kamers zijn namelijk zo groot dat je niet maar 1 slakhuis kunt leggen, omdat het water dan al koud is voordat het op de terugweg is, dus moet je er meerdere leggen.
We zijn begonnen met het atelier (links boven op de plattegrond), hier moesten 3 groepen (slakhuizen) komen.
Je sluit dan als eerste het uiteinde van de rol aan op je wateraanvoer en vanaf daar maak je een weg naar de plek waar je gaat leggen. Het handigste hier is als de ene persoon de buis buigt en zegt hoe die moet lopen (de buis is heel erg stug dus dit is geen makkelijke taak) terwijl de ander de buis bevestigd aan het ijzeren net eronder. En voilà, dan ben je ineens een vloerverwarming aan het leggen voor het eerst in je leven.
Op de terugweg volg je dus het slakkenhuis weer terug en knip je de buis op de juiste lengte af zodat je die aan de waterafvoer kunt vastmaken. En dan ga je door naar de volgende groep.
De atelier groepen gingen via de zakelijk ruimte WC naar de vloerverwarming verdeler.
Na het atelier hebben we de woonkamer gedaan (die ging via de keuken naar de verdeler), daarna de badkamer (via de muur achter de WC naar de verdeler), mijn kamer en als laatste de gang (allebei via de badkamer naar de verdeler).
De keuken en technische ruimte hoefden niet apart omdat daar dus leidingen doorheen liepen van veel groepen.
We hebben een aantal leuke patronen kunnen leggen en natuurlijk hadden we er echt een beetje vaardigheid in gekregen toen we bijna klaar waren.
Voor het bevestigen van de buizen hebben we tie-wraps voor de hoeken gebruikt voornamelijk en een ijzerdraad draai trek systeem voor de rechte stukken.
Rover heeft geholpen met alle tie-wraps afknippen zodat er niks door het beton heen uit zou steken (hoewel dat wel leuk was geweest, zei Rover, want dan hadden we de uitstekende tie-wraps groen kunnen verven en hadden we nep gras gehad!). We moesten achteraf ook goed de vloer schoonmaken en inspecteren op afgeknipte en afgebroken tie-wraps en ijzerdraadjes zodat die niet ineens boven zouden komen drijven wanneer het beton gegoten werd.
De groep in mijn kamer was heel makkelijk om te doen omdat dit maar 1 groep was en een goeie rechthoekige vorm. Sommige groepen waren een stuk lastiger, zoals de gang. Hier zaten namelijk een hoop hoeken en bochten in en plekken waar we niet moesten leggen. Hier lopen dus een aantal leuke zwiebers. We voelden ons net Picasso.
Toen alles vast zat is Jacco gaten gaan boren in de betonnen ondervloer zodat we de vloerverwarming daar aan vast konden gaan zetten. Dit doe je zodat het niet gaat drijven in de beton laag die eroverheen komt.
Je zet dit vast aan de grond met haakjes. Deze haakjes passen precies over de buizen heen en kunnen vervolgens de grond in gehamerd worden waar er gaten zijn geboord.
En dan is het eindelijk tijd voor de dekvloer!
Eerst was het idee om een dekvloer te gieten die 8 weken moest drogen en dan nog 2 weken droog gestookt moest worden voordat erop getegeld kon worden. Maar er bleek ook een andere (betere) optie te zijn waar de vloer al na 1 week betegelbaar zou zijn.
Dit zou alles een stuk makkelijker maken qua planning, dus hebben we voor dit beton gekozen. Hier een filmpje van hoe ze dit gegoten hebben:
De betonnen ondervloer was namelijk erg grof en deze ziet er al veel mooier uit (ook al komen er nog tegels overheen).
En dat zal dan ook de volgende grote stap zijn: de 12,7 duizend tegeltjes...
We hebben vandaag de tegeltjes van de opslag naar hier verplaatst zodat we die de komende dagen kunnen gaan sorteren en schoonmaken. En dan kan Femke die komende maand gaan leggen! Spannend! Maar voor nu ziet het er in ieder geval al erg mooi uit. Het huis ziet er aan de binnenkant al ineens een stuk verder af uit dan met de vorige betonnen vloer, heel gek hoe dat werkt...
~Amieke
Prachtig, wat een vakwerk. Heel leuk om te zien, thx